Hayat Sigortası, yaşamın beklenmedik sürprizlerine karşı hazırlıklı olmanızı, bazı şeyler kötüye gitse bile sigortayı yaptırdığınız günün yaşam standardını koruyabilmenizi ve böylelikle de hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına almanızı sağlayan bir sigortadır. Hayat sigortası sadece vefat durumunda kullanılmaz. Kaza durumlarında veya tehlikeli bir hastalığa yakalanılması durumunda, bu sigorta tüm tedavi masraflarını karşılar. Vefat durumunda ise geride kalan aile fertlerinin maddi sıkıntlar içine girmeden yaşamlarını sürdürmelerini temin eder.
Hayat sigortası “vefat” ve “maluliyet” olmak üzere iki ana teminat içerir. Bu teminatlar haricinde ayrıca kaza/hastalık sonucu maluliyet, kaza/hastalık sonucu tedavi masrafları, tehlikeli hastalıklar gibi ek teminatlar da içerir. Yani herhangi bir kaza/hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelinmesi durumu, hastanede yatılması gereği, tehlikeli bir hastalığa yakalanılması durumlarında finansal destek vb. konular bu sigorta dahilinde sigortalıya sağlanır. Hayat sigortası’nın kapsamı dışında olan konular.
Hayat sigortası, kişinin hayatını kaybetmesi riskine karşı yaptırılan ve bu kapsamda sigortalının ailesini maddi olarak zor durumda bırakmaktan kurtaracak olan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası yaptırırken poliçe düzenlenir. Bu poliçede yer alan durumlar göz önünde bulundurularak kişinin vefat durumundan sonra geride kalan eşi, çocukları ve diğer aile bireyleri hayat standartlarında değişme olmadan hayatlarına devam edebilmektedirler. Hayat sigortası 1 yıl geçerli olmak üzere yaptırılır ve kişi isterse gelecek yıllarda da yenilenir.
Hayat sigortası yaptırılabilecek yaş sınırları vardır. 18 yaşından büyük olmak ve 65 yaşından büyük olmamak hayat sigortalarındaki yaş sınırıdır. Hayat sigortası yaptırılırken, risklerin geçekleşmesine karşılık kimlerin hayat sigortası kapsamında olacağı kişi tarafından belirlenir. Sigortalının vefat etmesi durumundaysa poliçe tutarı bu kişilere ödenir. Sigortalının vefatından sonra kimlerin sigorta kapsamından yararlanacağı kısmına lehdar ismi verilir.
Kişiler tarafından yaptırılan hayat sigortası yalnızca vefat durumlarını değil, kaza sonucunda kısmi ya da tam maluliyet teminatı, kaza sonrası tedavi teminatı, hastalık nedeniyle tam maluliyet teminatı olarak da düzenlenebilmektedir. Bu gibi özel durumlar ve vefat durumu aynı sigorta poliçesi içerisinde düzenlenebilmektedir. Hayat sigortasını yaptıran kişinin yaşına ve mesleğine göre sigorta prim ücretleri değişmektedir. Vefat durumu dışında isteğe bağlı eklenen riskler olması da sigorta primini etkileyen durumlardır.
Sigorta poliçenizde bulunan risklere göre yalnızca vefat durumu değil sakatlık durumlarında da hayatınızı devam ettirmenizi sağlayacaktır. Sigortalının vefat etmesi durumunda ailesinin maddi olarak sıkıntı çekmesini engellemiş ve eğitimi devam eden çocukların eğitim hayatlarına devam edebilmesini temin etmiş olur. Kaza nedeniyle yapılacak tedavi masrafları fazla olması durumunda hayat sigortası olan kişiler düşük maliyetlerle tedavilerini yaptırabilirler. Tehlikeli bir hastalığa yakalanan kişiler hayat sigortası sayesinde finansal destek alabilirler. Vergi kanunlarına göre hayat sigortası bulunan kişiler gelir vergisi matrahından indirimlerden yararlanabilmektedirler.
Hayat sigortası bulunan sigortalı, hava yolculuğu yaparken yolcu sıfatını taşımıyorsa, vefat etmesi durumunda tazminattan yararlanamamaktadır. Kişinin intihar etmesi ya da intihara teşebbüs etmesi durumunda vefat ettiklerinde hayat sigortası tazminatından ailesi yararlanamamaktadır. Sigortalının lehdarlarından birisi sigortalıyı maddi kazanç elde edebilmek için öldürmesi ya da öldürülmesine suç ortaklığı anlaşılması durumunda lehdar, sigortadan yararlanamamaktadır. Bu durumda sigorta şirketi sigorta bedelini vefat eden sigortalının mirasçılarına öder. Savaş durumlarında vefat edilmesi durumlarını hayat sigortası kapsamamaktadır. Ancak bu maddenin aksi poliçede bulunuyorsa sigorta geçerli olacaktır. Savaş hareketleri nedeniyle ölen sigortalının ödeme tarihine kadar olan teknik faizleri ve ölüm tarihinde mevcut rizayi ihtiyatlar, lehdarlara aktarılacaktır. Sigortalının sözleşmesinde aksi bir madde olmadığı sürece hayat sigortası AIDS ve nükleer rizikolar nedeniyle vefat durumunu da kapsamamaktadır.
Bunlar sigorta şirketlerinde bulunan genel şartlar olmakla birlikte, bazı şirketlerde farklılıklar gösterebilmektedir.
Eğer fiziki güç gerektiren bir işte çalışıyorsanız ya da riskli bir iş kolundaysanız bu sigortayı mutlaka düşünmelisiniz. Ailenizi ön plana alan ve sizin de iş göremez duruma düşme gibi durumlarında sizi en çok destekleyecek sigorta çeşidi budur. Hayat Sigortası için uzmanlarımızdan yardım alın. Bizi arayın konuşalım ve size uygun bir sigorta tipini beraber seçelim. Türkiye’nin her yerinden bizi rahatlıkla arayabilir ve ücretsiz bilgi hattımızdan bilgi alabilirsiniz. 0 312 331 0000 pbx. Danışma hattımız. Bekliyoruz...